Ruben Bakker

Inmiddels acht jaar geleden besloot ik meester kleermaker te worden. Ik wou handgemaakte, bespoke maatpakken leren maken; van een grafisch ontwerp achtergrond (en opleiding) ben ik van de een op de andere dag compleet opnieuw begonnen. Ik ging een leerlingschap aan bij 1 van Nederlands laatste meester kleermakers, en gebruikte mijn vrije tijd zoveel mogelijk om nog meer te leren op mijn ‘zolderkamer’. Na 2 jaar was het leerlingschap voorbij en moest ik het verder zelf leren. Om alles te kunnen bekostigen en verder te groeien, deed ik de verdere ervaring op bij gerenommeerde herenmode winkels. Door de jaren heen bleef ik onverminderd gemotiveerd om tot in het diepste detail te leren hoe pakken en andere herenkleding nu precies in elkaar zat.

In 2010 begon ik overhemden geheel op maat, geheel met de hand, en geheel in eigen atelier te vervaardigen voor klanten. Ik ontwikkelde mijn vaardigheden verder gedurende deze periode en maakte mijn eerste pakken. Na vele duizenden uren in mijn atelier, het lezen van tientallen boeken, eindeloos zoekend naar de beste technieken en discussiëren met mijn collega’s in zowel binnen als buitenland, mag ik mij met recht meester kleermaker noemen, één van de laatsten. Door mijn ervaring als meester kleermaker, wou ik niet het zoveelste “maatpak” op de markt brengen, maar een betaalbaar alternatief voor het traditionele bespoke pak. Ik ging met fabrikanten om de tafel zitten om een eigen maatwerksysteem te ontwikkelen. Vele fabrikanten waren hiertoe niet bereid. Toch vond ik ze uiteindelijk.

Meester Kleermaker

Lichaamsmaten

Maatkleding is pas maatkleding, wanneer het gebaseerd is op de lichaamsmaten van de klant. Simpelweg een pasmodel gebruiken, om zo de maten van een standaard confectiemaat aan te passen, en te laten maken met de stof en opties die een klant wilt, is geen maatwerk. Helaas werkt 99% van de maatwerk industrie op deze manier. Het was dus een hele zoektocht naar partijen die bereid waren met patronen te werken die ik zélf zou gaan tekenen. De foutmarge is simpelweg té groot, en zonder genoeg technische kennis kan dit dus vele problemen opleveren. Na een tijd een extern atelier gebruikt te hebben, zette ik een eigen atelier op en ben ik persoonlijk met de kleermakers aldaar om de kniptafel gaan staan om het perfecte maatpak te ontwikkelen. Het resultaat is een atelier met de meest geavanceerde apparatuur, de meest ervaren kleermakers, en eigen patronen. Wij zijn constant bezig ons product verder te ontwikkelen, en ons directe contact met het atelier en het personeel zorgt ervoor dat ik direct invloed heb op elk punt van het productieproces. Daarnaast bied ik nu een levertijd van 4 weken aan, wat voorheen 6-8 weken was.

Na een zeer succesvol eerste jaar, en met een prachtige showroom in de Van Nelle Fabriek, mag ik elke week weer vele klanten voorzien van de mooiste maatkleding. Ik geloof echt dat door mijn technische achtergrond en kennis ik u een betere ervaring kan bieden dan bij andere maatwerk aanbieders. U komt bij Tailored. maatwerk aan laten meten bij een échte kleermaker. Ik ga altijd nét dat stapje verder voor mijn klanten. Op verzoek maak ik de kleding zelfs hoogst persoonlijk voor u. Tailored. is onafhankelijk, en heeft een eigen atelier in eigen beheer, met snelle levertijden. Daarnaast reis ik 4x per jaar stoffen- en menswear beurzen af, om zo volledig op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en trends, de mooiste stoffen in te kopen, en u constant de beste maatwerkervaring aan te blijven bieden.

Van Nelle Fabriek